Кога започва тестването на тол системата?

Кога започва тестването на тол системата?

TRANS ASIC - транспортна борса 2019-04-24

На 15 май стартирата тестваването на тол системата в частност таксите, който ще се събират на базата на пропътуваното разстояние, това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на посещението си във Враца.

Повдигнат беше въпросът за исканията на транспортния бранш за отлагане на въвеждането на тол системата и до колко това е възможно, от своя страна министър Аврамова отговори, че системата може да заработи от 16 август 2019 и че техническото изпълнение върви по график.

„Започнат е диалог с браншовите организации, превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който да се обсъжда“, каза още Петя Аврамова.

Очаква се в най-скоро време да бъте представена и пътната мрежа, която ще бъде обхваната от тол таксите, като от първоначално предложените 20 хиляди километра, ще се таксуват 10 800 километра. Една част от тях ще бъдат регистрирани в тол системата, но ще имат фиктивна нулева ставка поради лошото им състояние добави министърът на регионалното развитие.

Конфедерация на работодателите и индустриалците и Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват за отлагане на тол системата. Предложението за това първоначално да бъдат включени само магистрари и първокласни пътища вероятно, ще отпадне, тъй като изградените магистрали в България имат покритие от нищожните 4 процента.

Според Петя Аврамова страната ни е закъсняла с реализацията и въвеждането на тол системата, като най-голям плюс за въвеждането на системата отново беше изтъкнато, че тя ще генерира средства за подобряването и изграждането на пътната инфраструктура в страната.

Преговорите за обхвата и стойността на тарифата продължават.

Транспортна борса