Пакет мобилност последици върху тежкотоварния автомобилен бранш в България

Пакет мобилност последици върху тежкотоварния автомобилен бранш в България

TRANS ASIC - транспортна борса 2019-10-10

Тази седмица министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков участва в пресконференция в транспортното министерство на която изрази опасенията си, че ако пакетът "Мобилност" бъде приет без да бъде уважена позицията на България, българския транспортен бранш ще изпадне в колапс. Според Росен Желязков над 50 % от всички транспортни курсове извършвани от българските международни тежкотоварни превозвачи ще бъдат без товари, без товари респективно означава без приходи за компаниите, а малко под 15 хиляди души от сектора могат да загубят работните си места.

Любопитна част от пресконференцията беше представянето на резултатите от направеното проучване "Българския тежкотоварен сектор" възложено от Съюза на международните превозвачи. Проучването обхваща пазарно изследване, както и прогнозна оценка за ефекта на пакета "Мобилност" върху родния ни тежкотоварен автомобилен бранш. Според анализът близо 13 000 са българските компании занимаващи се със сухопътен транспорт. 75% от тях разполагат с автопарк от до 5 тежкотоварни камиона, а хората упражняващи професия в сектора са 42 500 с приблизителна средна заплата от 1750 евро.

Министър Желязков каза, че в момента България е в етап на междуинституционални преговори между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент по време на председателството на Финландия. Към този момент са били проведени един кръг от преговори, но се очакват още два до края на месец ноември. Основният проблем, е че ако бъде приета рамката за задължително връщане на тежкотоварните камиони в държавата на всеки 4 месеца, това ще обхване около 53% от всички курсовете по внос и износ за България. В числа загубите от пропуснати приходи ще възлязат на половин милиард евро. Освен паричните загуби е неприемлив факта, че страните членки на евро зоната се опитват да намалят вредните емисии, но се упражнява политика, която толерира обратното. В проучването е посочено, че въглеродните емисии ще се увеличат, като 1 процент от техния дял ще е за сметка на българските автомобили.