Забрани за движение на камиони над 12т през лятото на 2020 г. и в пиковите часове преди празници

Забрани за движение на камиони над 12т през лятото на 2020 г. и в пиковите часове преди празници

TRANS ASIC - транспортна борса 2019-11-19

Както и досега през 2020 г. по време на официални празници и в определени дни през летния сезон движението на товарни камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътни артерии ще бъде ограничено. Ограниченията влизат в сила от 1 януари 2020 г, като част от проектна заповед за временна организация на движението на моторни превозни средства над 12 тона по участъци от републиканската пътна мрежа. Заповедта се издава от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", директора на ГД "Национална полиция" и изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация". Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на АПИ - www.api.bg, в секция "Нормативна база", подсекция "Проекти на нормативни актове". Това съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

Както и до момента, през 2020 г. при повече от 2 почивни и/или празнични дни, движението на тежкотоварните камиони ще бъде ограничавано в последния работен ден в часовете от 16:00 до 20:00 часа. Следователно и в последния почивен ден от 14:00 до 20:00 часа. Заповедта цели повишаване на безопасността на движение, при голям човекопоток. Новото в предложението, е че движението ще бъде спирано само в посоката на очакван повишен трафик. За автомагистрала "Тракия" - в последния работен ден в участъка от София посока Пловдив и последния почивен ден в обратна посока. София за пътуващите към София; АМ "Хемус" - в последния работен и последния почивен ден за участъка от София до пътната връзка при кръстовището с път I-4 (при 87-ми км) в двете посоки; АМ "Струма" - в последния работен ден в участъка от София до Симитли за пътуващите към ГКПП "Кулата" и в последния почивен ден за отсечката от Сандански до Кресна за пътуащите към София; АМ "Марица" - в последния почивен ден за пътуващите от Харманли до АМ "Тракия". Други такива участъци са: път I-1 с. Ребърково - Ботевград; път I-1 - от етапна връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград до Кресна; път I-4 - от п. в. "Коритна" през Велико Търново до Шумен; път I-5 Русе - Бяла; път I-8 ГКПП "Калотина" - София; път I-9 Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път на София; път II-99 Бургас - Царево.

За облекчаване на трафика и повишаване на безопасността през летния сезон се предвижда от 15 юни до 15 септември 2020г. всеки петък между 18:00 и 20:00 часа и всяка неделя от 16:00 до 20:00 да се спира движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по най-натоварените автомагистрални отсечки, както следва: АМ "Тракия" - в петък за участъка от София до Пловдив за пътуващите към Пловдив, а в неделя за отсечката Пловдив - София за пътуващите към столицата; АМ "Хемус" - в петък и неделя за участъка от София до пътната връзка при кръстовището с път I-4 (при 87-ми км) в двете посоки; АМ "Струма" - в петък за участъка от София до Симитли в посока ГКПП "Кулата" и в неделя от Сандански до Кресна за пътуващите към София; АМ "Марица" - само в неделя за пътуващите от Харманли до АМ "Тракия".

От 15 юни до 15 септември 2020 г. всеки петък от 17 ч. до 20 ч. и всяка неделя от 14 ч. до 20 ч. в двете посоки ще се ограничава движението на МПС над 12 тона по следните участъци от републиканската пътна мрежа : път I-1 с. Ребърково - Ботевград; път I-1 - от етапна връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград до Кресна; път I-5 Русе - Бяла; път I-9 Варна - Бургас; път II-99 Бургас - Царево.

Ограничението не важи за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).