Цените на Евровинетките ще бъдат увеличени на две стъпки

Цените на Евровинетките ще бъдат увеличени на две стъпки

TRANS ASIC - транспортна борса 2019-04-17

Евровинетки ще увеличат цените си на две стъпки. Първото увеличение късае основно по-старите превозни средства.

В Нидерландия, Люксембург, Дания и Швеция използват обща система за събиране на Tol такси от местните и междунардоно товарни автомобили над теглото от 12 тона, така наречената "Евровинетка" или "Eurovignette"

Германската асоциация за спедиция и логистика (DSLV) предполага че цените за евровинетката ще бъдат увеличени на две фази - на 1 юли 2019 година и на 1 януари 2020 година.

Първо увеличение 01.09.2019

От първоначалното оскъпяване с дата 1 юли 2019 г. ще бъдат засегнати тежкотоварните превозни до Euro 4 включително. Цената на годишната винетката за превозни средства със стандарт Euro 4 и четири и нагоре оси ще поскъпне с 154 евро, от 1250 на 1404 евро. За по-стари автомобили Евро 3 с четири или повече оси цената ще скочи с 293 евро, от 1250 на 1543 евро. Планирано е и увеличение на дневената винетка важащо за всички евро категории от 8 на 12 евро.

Второ увеличение 01.01.2020

От първи януари 2020 година таксата на евровинетката отново ще се увеличи. Увеличението засягга всички превозни със стандарт Евро 5. Поскъпването на годишната тарифа ще от 1250 на 1,327 евро или със 77 евро.

От къде можете да закупите евровинетка ?

Винетките могат да бъдат закупени от бензиностанции, гранични пунктове, както и от офицаилните представителства на AGES. Алтернативни начини за плащане са с карта за гориво или карта от автопарк (DKV, ENI / Agip, Esso, euroShell, eurotoll sas, EUROTRAFIC, Eurowag, LogPay, мулти сервизни такси, OMV, PLOSE, Ressa, Statoil, TOTAL, TSI ) както и кредитни карти VISA и Mastercard. Въпреки това считаме, че най-удобният начин за покупка е през сайта на AGES.

За да закупите Евровитетка е необходимо да предоставите следните данни: регистрационен номер, държава на регистрация, евро стандарт, брой оси и желан период за ползване.Винетката може да бъде поръчана с валидност от бъдеща дата. Водачът на превозното средство не трябва да представя касов бон или отрязък за платената винетка при проверката, всички данни са записани в системата на AGES.

За повече информация може да посетите официалната страница на AGES