Европалети размери и спецификации

Европалети размери и спецификации

TRANS ASIC - транспортна борса 2021-02-06

Палетите са основни опаковъчни материали в съвременната логистика. Те представляват платформа, подлагана при пакетиране на среднотежък товар.

Освнованата роля на палетите е да предпазва стоката от повреда при преместването и с мотокар, за товаренето в транспортно средство и последващо транспортиране или при подготовката за съхранение на стоката.

Размерите на палетите обикновено се различават в различните държави, но в европа са най-разпространени палета по стандарт ISO-6780. Той определя 6 размера - това са така наречените "европалети" или Euro Pallet (EPAL)

Европалети

Европалетите са стандартните палети, използвани в различни складови площи с високи стелажи и при превоз с камиони в цяла Европа. Много често производители, които внасят стоки в Европа използват европалети EPAL ( Палетите от такъв тип са така широко използвани в Европа заради тяхнята здравина, надежност и възможност за многократно преизползване. За лесно разпознаваемост европалетите имат щамповано лого с текст "EUR" обграден от пръстен. Друго срещано обозначение е "DB" и "EPAL". Не липсват и фалшиви палети, които са обозначени със знака "EUR", те могат лесно да бъдат разпознати, тъй като дебелината на дървените дъски е 1см вместо предписаните 2см.

Размери на европалетите

Евро палетът е с размери 1200 мм на 800 мм на 144 мм. Тези размери е важно да се вземат предвид при подготвянето на стоки за превоз, за да се избегне загуба на площ или предоварване. Общите размери на европалетите са:

ТАБЛИЦА

Тип Размери в сантиметри(WxL)
EUR, EUR 1 80 x 120
EUR 2 120 x 100
EUR 3 120 x 100
EUR 6 80 x 60

Използвани материали при производство на европалети

Европалетите се изработват от голямо разнообразие от материали, включително дърво, пластмаса, както и стомана. Най-често срещаният материал обаче е дървото. Одобрените видове дървесина включват: Иглолистни (ела, бор, смърч) Мека дървесина (елша, бреза) Твърда дървесина (ясен, акация, дъб, клен, явор, европейски кестен).

Дървените палети предлагат добра комбинация от тегло, издръжливост и цена. Същестуват много фирми занимаващи се с рециклирането на палети с цел многократната им употреба.

Други предимства на европалетите са доброто сцепление, липсва на електростатичен заряд и издръжливост на високи температури. За са налице всички предимства обаче дървесината трябва да бъде обработена по специален начин. Материалът трябва да бъде изсушен,за да се предотварти развитието на мухъл.

Веднага след дървените палети по използваемост се нареждат пластмасовите. Те са леки, стабилни, огнезащитни, с високоефективен дизайн и са изключително подходящи а износ на товари. За разлика от дървените европалети, пластмасовите европалети не трябва да на конкретен стандарт. Като такива те са станали толкова популярни за износ на стоки. Дървото обаче е по-евтино и остава основният материал.

Правила за одобряване на европалети

Европалетите се произвеждат в съответствие със стриктното регулиране на качеството и понякога се проверяват от независими фирми. Всички палети трябва да отговарят на определени критерии, преди да бъдат одобрени.

Липсата на лого за одобрение показва фалшив палет, който може да доведе до повреда на транспортирания товар. Транспортирането на стоки на неодобрени палета може да доведе до отказ за приемане на стоката или понякога до сериозни санкции от властите. Други изисквания включват:

Материали: 11 дъски от висококачествено дърво 9 масивни дървени блока и 78 пирона.

Размери: Дължина 1200 mmm (граница на толеранс + 8 / -5); Ширина 800 mm (граница на толеранс + 8 / - 5x mm); Височина 144 мм (граница на толеранс + 10 / - 0x мм).

Тегло: приблизително 25 кг.

Натоварване: 1500 кг.

Ширина на дъската: Горната дъска трябва да има ширина 22 на 25 мм, докато долната дъска трябва да има ширина от 22 до 24 мм.

Производството трябва да се извършва в съответствие със стандартите на UIC Code 435-2 и ремонтите в съответствие със стандартите на UIC Code 435-4.

Европалетът трябва да съдържа маркировките EPAL, EUR или DB. В други случаи марката на европейските железопътни компании може да замени EPAL.

Всички дървени палети трябва да бъдат маркирани със стандартите ISPM NO-5.

Алтернативна приложимост

Освен основната си роля в логистиката палетите все по-често намират приложение в изработването на красиви мебели :)

Мебели от европалети
Стане част от дигиталата трансформация в транспорта и спедицията!